Slideshow image Slideshow image Slideshow image
Previous Next
ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΔΙΑΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΔΙΑΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια τα τόσο παρεξηγημένα ζυμαρικά που λατρεύουμε όλοι, έρχονται να αποδείξουν περίτρανα σ΄ όλους μας, ότι όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά αποτελούν ένα υγιεινό μεσογειακό πιάτο προτεινόμενο από τους περισσότερους διαιτολόγους στην διατροφή και στις απαιτούμενες ανάγκες τους οργανισμού μας. Αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων, πολλών θρεπτικών συστατικών, πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ή ακόμη και ορισμένων κατηγοριών με πολύ χαμηλά επίπεδα γλουτένης και χαμηλά λιπαρά γεγονός που τα τοποθετεί σε τρόφιμα που προσφέρονται για μια ισορροπημένη θρεπτική και ωφέλιμη διατροφή. Ιδιαίτερα τα ζυμαρικά ολικής άλεσης ή ζυμαρικά από αλεύρι δίκοκκου σίτου ολικής ή ημιολικής μορφής (χαμηλά επίπεδα γλουτένης) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες παίζουν μεγάλο ρόλο στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στα βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα. ΄Αρα τα οφέλη των φυτικών ινών που συναντάμε σ΄ ένα πιάτο ζυμαρικών ολικής άλεσης είναι σπουδαία και σημαντικά τόσο στην εντερική λειτουργία όσο και στο σωστό έλεγχο και διατήρηση βάρους. Ένα επιπλέον στοιχείο των ζυμαρικών είναι ότι είναι πηγές υδατανθράκων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την διατήρηση των σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Έτσι ο συνδυασμός υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών που μπορεί να προσφέρει ένα απλό πιάτο με ζυμαρικά κατάλληλα μαγειρεμένο υποστηρίζει πολλαπλές ζωτικές λειτουργίες του σώματος και θα ενισχύσει την καλή μας διάθεση.

Η νοστιμιά των ζυμαρικών εξαρτάται άμεσα από το αλεύρι, το οποίο θα πρέπει να άριστης ποιότητας και πρόσφατης άλεσης ή ακόμη καλύτερα άλεση σε μυλόπετρα και φυσικά τα υπόλοιπα έξτρα υλικά που προστίθενται και ενώνονται μαζί του (φρέσκα αυγά και γάλα ή πολτός από φρέσκα λαχανικά). Η γεύση των διαφόρων αλεύρων ιδίως των ολικής αλέσεως, ή αλεύρων από δημητριακά αρχαίας προέλευσης (δίκοκκο, μονόκοκκο σίτο, σίκαλη, καμούτ) και των πολύσπορων, τα οποία δεν έχουν υποστεί διαδικασίες λεύκανσης είναι πιο γεμάτη και πιο έντονη και δένουν καλύτερα με τις σάλτσες.